Man - Fre:    16:30 til 21:00

Lørdag:         09:30 til 14:30

  • Facebook - Grey Circle
  • Instagram - Grey Circle

© 2017  made by Facefirst.

www.facefirst.no

Fra vann til vann

November 4, 2016

 

Når ordet "vannfødsel" blir nevnt tenker jeg på noe som er spesielt. Vakkert på en måte! På fødestuen er det dempet belysning og ro. Kanskje fin musikk akkompagnert av barnets hjerte når jordmor lytter på den lille som beveger seg der inne. Tenker på en spent far/partner som sitter nær mor ved enden av badekaret og hvisker støttende ord og holder henne gjennom riene. Men jeg tenker også på hardt og intenst arbeid fra mors side- på tålmodighet -og på at jeg nesten alltid blir våt fra innerst til ytterst i det jeg bøyer meg frem for å bremse farten på hodet til den nye verdensborgeren som "svømmer ut" fra vann til vann :)

 

Etter mange år på føden har jeg hatt gleden av å hjelpe mange jenter og gutter ut i verden på denne måten. Min erfaring er at kvinnene er så fornøyde etterpå! Ja, så klart er det smertefullt. Men likevel er det en fredelig atmosfære på fødestuen. Til og med den nyfødte virker roligere etter fødselen, på mors bryst med varme, våte håndklær over seg for å holde varmen i de nye og kjøligere omgivelsene.

 

Leser man i Veileder i fødselshjelp (Norsk gynekologisk forening, 2014) er det også beskrevet at varmt vann fører til at musklene slapper av, fører til (teoretisk) bedre sirkulasjon i livmoren, smertelindring (målt i kvinnens angivelse av smerte i første stadium av fødsel) og bedre rier. Videre står det at bruk av vann i åpningsfasen fører til forkortelse av  1. stadium av fødselen og mindre bruk av smertestillende som epidural, spinal og pudendal. 

 

Erfaringsmessig og ut fra vår erfaring kan det være lurt å "spare" bruk av badekaret til siste del av åpningsfasen når  du virkelig "trenger noe mer". Se for deg at du kommer inn på føden og har smerter med 5 minutters intervall. Riene varer opp mot 1 minutt. Du får veiledning av jordmor i å puste og slappe av i kroppen under riene. I denne fasen kan det være godt med en dusj og massasje. Kanske vil du også prøve TENS,varmepose eller steriltvannspapler. På et tidspunkt observerer jordmor på måten du puster beveger deg at det er på tide å fylle karet. Når du da stiger ned i vannet vil det vanligvis ta litt tid før du kjenner at du får en annen ro. Vær litt tolmodig og la vannets egenskaper få hjelpe deg.

 

Når man er gravid for første gang er det vanskelig å forestille seg hvordan det føles når riene starter. Dersom du har hatt kraftige mens-smerter minner det om dette i starten. For de aller fleste blir det mye kraftigere smerter når man er i den aktive fasen av fødselen, når barnet presser på nedover i fødselskanalen og mormunnen begynner å åpne seg. Hvordan man takler dette er det umulig å vite på forhånd. Vi er overbevist om at kvinner har ulik grad av smerte under fødsel. Opplevelsen av smerte varierer også ut fra hvor godt man klarer å puste og slappe av i kroppen når det står på.

 

Vårt råd er å forsøke naturlig smertelindring som dusj og bad. Kanskje synes du at smertene blir for store til at du takler det bare ved å bruke naturlig smertelindring som vann. Eller kanskje jordmor ber deg komme opp pga nødvendige observasjoner i situasjonen. Men det kan også hende at både du og barnet trives godt, at det behagelige vannet er til SÅ god hjelp for deg at du rett og slett ikke vil opp av badekaret og ender med å føde der :)

 

Som jordmor er bruk av vann som smertelindring noe vi vil anbefale alle som kan! På kurset snakker vi om dette samt de andre typer smertelindring jeg har nevnt. Det er også anledning til å stille spørsmål. 

 

Den 17 oktober publiserte vi et innlegg på vår fb-side med video av en vannfødsel! Denne kan du se her :

 

https://www.facebook.com/fodselsforberedendekurs/

 

 

Ønsker alle en fin novemberhelg,

hilsen jordmødrene

 

Please reload

Recent Posts

December 10, 2016

November 11, 2016

November 8, 2016

November 4, 2016

October 28, 2016

October 24, 2016

Please reload